Ridao diu ara que el dret a decidir no serà condició per a futurs pactes

Destaca que ERC va fer de «llebre» amb l'Estatut i preveu que també ho farà ara

Malgrat haver obert la cursa cap als comicis de la tardor del 2010 amb la designació oficial de Joan Puigcercós com a presidenciable, des d'Esquerra consideren que encara és aviat per plantejar-se possibles pactes postelectorals. En tot cas, el secretari general dels republicans, Joan Ridao, va aclarir que el plantejament del dret a decidir no serà una «condició» ni un «ultimàtum» per als eventuals companys de govern. Per ara, explicava Ridao, Esquerra l'ha situat en el centre de la seva estratègia política per a la propera legislatura i, com assegura que va passar amb la publicació de les balances fiscals o la reforma de l'Estatut el 2003, «ERC vol fer de llebre perquè Catalunya exerceixi el dret a decidir». El secretari general d'Esquerra alertava, però, que aquest dret «no és sinònim d'independència i que aquesta no és a tocar ni tampoc no serà possible aconseguir-la en els propers quatre anys».

Diumenge, Puigcercós, un cop coronats els 3.000 metres del cim del Puigmal, deixava clar que la condició que posaran els republicans per a futures enteses és que la parella de ball estigui disposada a fer «passes endavant» en el camí cap a un Estat català, tot i que evitava parlar explícitament de referèndum. Fonts del partit rebutjaven que la posició del partit s'hagi mogut ni un mil·límetre. El mateix Puigcercós, en declaracions a Catalunya Ràdio, amb calculada ambigüitat, apuntava ahir, passat un cap de setmana de simbolisme, que el dret a decidir no comporta obligatòriament una consulta sobre la independència, sinó que «el poble ha de poder parlar de la forma que sigui». El president d'ERC no concretava més, ni tampoc ho feia Ridao després de la comissió executiva dels republicans. El secretari general d'Esquerra sí que insistia que la llei de consultes que s'està tramitant per la via d'urgència al Parlament de Catalunya servirà per començar a exercir aquest dret en la propera legislatura perquè els ciutadans es pronunciïn sobre «qualsevol qüestió important».

Partits diferents

A diferència de CiU, que ha titllat de «proclama de cap de setmana», la proposta de Puigcercós, el PSC no hi va voler entrar. El secretari d'organització, José Zaragoza, va recordar: «Som partits diferents i els ciutadans amb el seu vot decidiran per qui volen ser governats.»

Carod continuarà treballant «com un català d'esquerres»

Després que Joan Puigcercós hagi decidit prescindir de Josep-Lluís Carod-Rovira i no incorporar-lo a les llistes per les eleccions del 2010, Carod continuarà fent el que ha fet «tota la vida». I dit per ell mateix això és «treballar com un català d'esquerres» perquè «un dia Catalunya tingui el seu propi estat». De viatge institucional a Nova York, el vicepresident del govern es va limitar a desitjar a Esquerra «els millors resultats possibles» en els propers comicis. Carod-Rovira, que va reivindicar a l'ONU el paper de Catalunya com a actor internacional, farà el 4 de novembre una conferència al marge del govern i del seu partit a la Pedrera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.